=''/> NiCkEy NoUsE~: Resepi

Resepi

Resepi membuat puding roti & kuah kastard....

Salam..hai hari ini nick nk citer siket tntg resepi terbaharu nick..mmg dahh ramai buwat..tp yg nick nih laen sikit..org buat kene bakar nick buat kene kukus jerp..spew yg x derp pengukus tuhh..hurm..terpakse tgk resepi laen laa..hurm..oke..mmg yg kat gambar tuhh bkn gambar sebenar yg nick buwat..tp dkt smew laa..nick mls nk tgkap gambar..jd nick ambek kat internet jerp..enjoy!

Bahan2:
untk membuat roti:
1. 1/2 tin susu cair
2. 1 biji telur
3. 10 keping roti
4. 3 sudu besar mentega
5. 10 sudu besar gula (nak kurang pon buleyh klu x nk manis sgt..ikowt atas rase)

untuk membuat sos kastard:
1. 2 sudu besar tepung kastard
2. 2 sudu besar gula
3. 1 tin susu cair

Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan untuk buat roti di dalam bekas.
2. Gaul sehingga sebat.(koyakkan roti tersebut dan gaul sehingga roti menjadi sebati)
3. Selepas gaul,pastikan adunan agak lembik.(baru jadi lembut)
4.Letak dalam loyang dan kukus.
5. cara untuk kukus(sesiapa yg x thu camne nk kukus) letak air dlm tempat pengukus yang bawah sekali.kemudian rebus air tersebut.setelah air telah direbus,kecikkan api dan letak jaring and adunan tersebut.jangan lupa untuk tutup pengukus tuhh..tunggu sehingga 30 minit dan tekan2 adunan tuhh..kalau masih lembik biarkan,kalau dah keras tutup api dan biarkan dye sejuk kat situ.
6. sos kastard lakk..letak susu dulu kedalam periuk dan biar sehingga susu gelegak..baru letak gula & tepung kastard.kacau hingga tepung kastard and gula sebati..kalau tepung kastard jadi butir2..penyek dye dan kacau balik susu tuhh..kalau daa nampak susu jd kuning2 tuh boleh angkat dan letak dalam jag kew..ataupon tupperware..sebaik-baeknyew letak dalam jaglahh..baru senang untuk dituang atas puding roti nanti..

Enjoy!..makanlahh tentu x puas..


Resepi Daging Sos Black Pepper..
nih bkn gambar yg nick buat..tp nick ambek kat internet..merh nick nk citer how to make daging blackpepper..come..

Bahan2 =>
Untuk di perap..
-daging
-bawang putih(ditumbuk atau diblend)
-serbuk blackpepper
-limau kasturi

Sos =>
-serbuk blackpepper
-sos cili
-sos tomato
-kicap

Cara2 =>
1.rebus daging hingga empuk..
2.selepas rebus,perap dye dgn bhn2 yg tlh ditulis di atas.perap selama 30 minit..
3.sementara menunggu daging perap..buat sos dulu..panaskan kuali.jgn letak sebarang minyak.ltk sos cili and tomato dulu then campurkan dgn serbuk and kicap..kacau hingga sebati and tutup api dan letak dlm mangkuk..
4.ambil daging yg telah diperap.ambil kuali yg leper dan panaskannya..selepas kuali panas..ltkkan sedikit minyak atau marjerin di atasnya utk mengelakkan dripada daging terlekat di kuali.letak daging di atas dan tunggu hingga daging tersebut menjadi garing..sebelum itu..utk pergh kan dye lgi..semasa membakar daging,letak sedikit sos diatasnya biar sos itu diperap semasa dibakar..baru rse sos2 siket bile mkn nnti..okey??...
Easy and Simple..try it or u will loss it..so delicias..hehe!!









No comments:

Post a Comment